Crazy Vietnam
Door: Lis
Blijf op de hoogte en volg Lisan
14 December 2010 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Om maar helemaal bovenaan te beginnen.. Halongbay was prachtig! De hele tour die eraan hing was echter hell. In de bus, uit de bus.. op de boot, van de boot.. heel veel gereisd en eigenlijk weinig tot geen vrije tijd gehad. We werden steeds gedumpt op een mega toeristisch plekje.
Zo begonnen we (sloffend vanwege de drukte) in een of andere grot, daarna 'gezellig' kajakken (voor een half uurtje!) en snel nog naar een 'mooi' strand (volledig opgespoten en al na zonsondergang).
De volgende dag stukje varen op de grote boot, om ingeladen te worden in een busje en vervolgens een hike toch van een uur op Catba eiland te doen. Dat was dus echt hardcore bergklimmen en onze gide was er even vergeten bij te zeggen dat slippers niet echt handig waren.. die ik dus aan had! Prutser. Naja, zo'n gevorderde slipper-loper als ik ben manegde ik het prima naar de top.
Wauw, wat een mooi uitzicht!
Fototjes maken.. en hup hup, weer naar beneden inladen in het busje en op naar een ander bootje op weg naar Moneky island, wat niet veel meer voorstelde dan toeristen op het eiland, aapjes uit de kooitjes die het vervolgens een sport maakte om de aapjeskijkers eens goed te bijten.
De 3de dag was er daarna helemaal een om te huilen, wat vanaf 7 uur 's ochtends alleen maar reizen inhield..
Ach.. Halongbay was prachtig en ik boek nooit meer een georganiseerde trip.
's Avonds gelijk een open bus ticket gekocht van Hanoi naar Ho Chi Minh en de nachtbus in opweg naar het zuiden met al me nieuwe bootvriendjes. Ok dan, een positief punt aan de trip, de groep was echt gezellig. Een Ned jongen (Marcel), 2 Canadese broers (Nathan & Trevor), Israelische jongen (Dotan) en een Frans meisje Silvie, waar ik het goed mee kan vinden en nu al heel Vietnam mee samen reis.
We kwamen na een heerlijke nacht in een slaapbus aan in Hue, waar we besloten 4 uur te blijven en vervolgens meteen de bus te pakken richting Hoi An. Hue was great fun. We hadden mannetjes met brommers gehuurd om ons alle hoogtepunten te laten zien. Citadel, pagoda's en tempels, we did it all. 's Avonds kwamen we aan in Hoi An. Als je even meerekend, ik had er nu zo'n 33 uur reizen opzitten en was exhausted! Gelukkig was Nathan ook nog jarig en gingen we dat natuurlijk vieren met een etentjes en een flinke stapavond in een backpackers kroeg.
Hoi An was verder een mooi rustig stadje, met op elke hoek van de straat een tailorshop. Een custom made jurkje was dus een must. We zijn hier 2 nachtjes gebleven en de next stop was Nha Trang. DE badplaats van Vietnam, eindelijk wat ontspanning. Na aankomst hebben we gelijk een hele dag op het strand doorgebracht. Zoveel als het regende in Hoi An zoveel zon was er nu in Nha Trang. Jippie!
Ook in Nha Trang waren we na 2 nachtjes wel weer klaar. We hebben weer een leuke stapavond beleefd in de Sailing Club en hebben een heerlijke 'mudbath' genomen in de bergen, waar we op onze zelf gehuurde scooter naar toe zijn gecrossed. Verkeer in Vietnam is trouwens echt crazy! Er zijn geen regels what so ever.. Ik vind het geweldig! Natuurlijk wel helmpjes op dit keer.. :).
We kwamen 's middags na een busrit van 5 uur aan in Dalat. Een bergplaats waar het echt heeeel koud was. Sylvie en ik hebben (weer!) een scooter gehuurd en zijn door de stad gereden opzoek naar de hoogte punten. Scooter is absoluut de beste manier om een stad te verkennen. We hebben het Crazyhouse bezocht (naar mijn idee gestolen van Gaudi), zijn langs het Royal palace gereden en hebben de Bloementuinen (Keukenhof) bezocht, waar Dalat bekend om staat. We vonden het leuker om dit keer ons onder de locals te begeven en we kwamen dan ook bij een soort kindermarkt uit. En het viel ons op dat niemand ons hier lastig viel met 'Buy something!' of 'where are your from?' waar je echt he-le-maal gek van wordt, en besloten dan ook hier lekker wat te eten.
De volgende ochtend weer de bus in richting Ho Chi Minh city waar ik nu nog steeds ben.
Vandaag hebben we de ondergrondse tunnels van de Vietcong bezocht tijdens de Vietnam oorlog en zijn we daarna naar het oorlogsmuseum gegaan. Best indrukwekkend, en het viel ons op dat dit pas een van de eerste keren is dat we echt met de oorlog werden geconfronteerd.
Verder is de Saigon nogal chaotisch, zwaar overbevolkt (10 mil. mensen waarvan 9 millioen brommers) en vies. Echt overal op straat ligt vuil, mensen zijn vies (roggelen& spuugen op straat, pulken ongegeneerd aan alles en er zijn ratten en kakkerlakken te over.
Ik was echt van alle landen het meest nieuwsgierig naar Vietnam en eigenlijk is dit land me nogal tegen gevallen. Halongbay en de scooter tripjes waren de hoogtepunten. Misschien omdat ik wel zulke hoge verwachtingen had van de plaatsen, stranden, het weer, de mensen, dat het nu tegen valt. De plaatsen waren zo toeristisch dat je al snel ergens voor in de rij stond of moest dringen om een foto zonder andere toeristen te krijgen. En nou schijnt het nog niet eens hoogseizoen te zijn waarvan ik echt niet snap wanneer dat dat moet zijn, maar goed. Daarnaast heeft het weer ook niet echt meegeholpen, veel regen en bewolking.
Vanavond gaan we gezellig uit in de stad, met inmiddels een groep van 14 mensen die we gaande weg hebben opgepikt en morgen vertrekken we met het hele clubje richting het eiland Phu Quoc voor de kust bij Vietnam. Waar als we andere toeristen moeten geloven, de zon altijd schijn! Ik ben benieuwd.
Mijn volgende bestemming weet ik zelf nog niet eens. Het moet wel een goede zijn, want ik ga er Kerst en O&N vieren. Enige suggesties?
Fijn gevoel om gewoon te kunnen gaan waar je wilt.. :D
Talk to you later! X
Ow, en wat ik nog vergeet! Vriendinnetjes Collette en Pascaline komen 15 februari naar Singapore en vliegen met mij terug op 15 Maart vanuit Bangkok naar Amsterdam. De laatste maand reizen we dus gezellig samen door Singapore, Maleisie en een stukje Thailand!! Zin in!
14 December 2010 - 14:17
Anne:
Hi babe,
wat een amazing story. Ik geniet echt van je verhaal. De drukte van je reis breng je ook echt duidelijk over, ik ben echt moe na dat stukje tekst. Maar je kan in ieder geval zeggen dat je het hebt gezien! Leuk dat je een leuk groepje heb kunnen scoren, toch altijd wel fijn om wat reisgenootjes te hebben.
Gelukkig heb je nog wat nederlandse trekjes in het buitenland (keukenhof) dan hoef je thuis helemaal niet te missen. Als ik aan Vietnam denk, denk ik aan oorlog (ik heb zo goed mn geschiedenis geleerd vroeger) en daarom trekt Vietnam me niet aan. Maar ik vond je verhaal juist weer een opkikker.
Geniet lekker, en leuk dat er nog wat meiden je komen bezoeken, gezellig!
Je bent zo aan het reizen dat je vast geen adresje hebt naar waar ik een kerstkaart kan sturen?
Trouwens mijn Oom (woont er al) en tante (gaat er nog naartoe) zitten in Thailand, waar precies weet ik niet maar als je eens een groot huis met zwembad wilt vertoeffen zal ik even het adres vragen.
liefs anne -
14 December 2010 - 18:27
Marieke:
wohwww....wat een reis !! en wat heb jij veel gezien !! Super !!
Lisanne bedankt voor je post, echt een hele leuke verassing !!
Ik vind het heerlijk je verhaal iedere keer te lezen...have fun !! -
14 December 2010 - 18:30
Marieke:
ps we hebben dit jaar voor de 21ste keer wederom sint gevierd. Was super gezellig, jammer dat je er niet was maar ik kan me voorstellen dat dit ff voor ging...groetjes -
14 December 2010 - 18:55
Kirsten:
hai chick,
haha wat een gebeurtenissen allemaal! fijn om te lezen dat je nog steeds lekker aan het genieten bent! Hoe is het weer daar? Het word hier helaas steeds kouder, krijg zin om je op te zoeken ;)
Kusjes x -
XX -
15 December 2010 - 08:21
Simone:
Hoi Lis,
Leuk verhaaltje, maar wat een ander beleving.
Ik vond Vietnam juist het einde. maar misschien is het ook omdat je mijn favo plaatsen hebt overgeslagen. Mui-ne en Sapa.
En ik heb vietnam in 1 maand doorgereisd dat is natuurlijk ook een verschil, jij lijkt er door heen te vliegen. ben benieuwd naar je volgende ontdekkingen. Misschien Bali of een ander indonesisch eilandje.. tschijnt daar cool te zijn en je kunt er surfen :D
Moontje is gelukkig ook weer bijna in het land, verder mis je hier natuurlijk geen zak.
Geniet lekker
Xx
28 December 2010 - 22:22
COOS,ERIK,NOELLE,RIK:
Hoi lieve Lisanne,
Eindelijk weer eens een reactie van ons!
Wat heb jij het slecht zeg, toch wel errug afzien zo'n reis!
Wat is er nu heerlijker dan iedere dag je eigen plan te trekken en de dag te laten komen zoals ie komt!
Je hebt helemaal gelijk en we zouden willen zeggen, vooral lekker verder genieten.
Wij hebben de kerst er weer op zitten. Niks bijzonders gewoon lekker thuis uitgebreid ontbijt daarna een puzzel van 1000 stukjes, borrelen met kadootjes onder de boom, daarna gourmetten (vinden noelle en rik zo leuk!) en ijstaart. We genieten op dit moment weer heerlijk van de TOP2000 op de radio. Kun jij die daar ook ontvangen? Op dit moment zijn we bij nummer 904. Het is weer helemaal TOP met die TOP. Ik wil je alvast een bijzonder eindejaar toewensen en ik heb me per mail opgegeven dus van nu af aan ga we je volgen. (het was een hectische tijd met verjaardag noelle, sinterklaas, tripje milaan, tripje londen, kortom, een periode waarin ik mezelf voorbij liep) en die zit er na mijn verjaardag morgen en oud en nieuw eindeijk op!! Dikke kus, pas goed op jezelf en ENJOY LIVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De Bonsjes.